top of page

Blogi

Hyvää ja huonoa säätä


Meidän perheessä ei ole koskaan aiemmin seurattu yhtä tiiviisti sääkarttaa kuin tänä kesänä. Moneltako sataa, ehditäänkö pellolle, pitääkö siirtää kuivattavat kasvit jo sisälle? Sadetta on riittänyt, ilma on ollut kylmä ja ilman villapaitaa ei ole selvinnyt. Kasvit kylvettiin kesäkuussa siemenestä ja sen jälkeen on jännitetty kuinka kasvit lähtevät itämään, kun yölämpötila ei juurikaan päässyt käymään +10 asteessa alkukesän aikana.

Voi sitä iloa, kun sinnikkäät pikkutaimet kuitenkin nostivat päätänsä penkeistä. Kasvit tarvitsevat kasvaakseen vettä, ravinteita, aurinkoa ja hellää huolenpitoa. Toivotaan, että aurinkoakin tälle kesälle vielä saataisiin :)

Tilalla on seurattu säätiedotusta, kylvetty, kitketty ja kerätty, opeteltu jatkuvasti uutta, juostu karkailevien lampaiden perässä, huollettu koneita, kehitelty itse erilaisia toimintoja, seurattu taas säätiedotusta ja ihmetelty kasvien kasvua. On oltu epätoivon partaalla, hihkuttu innosta, kyselty kenen idea tämä oikein oli, ja kuitenkin oltu taas niin onnellisia kaikesta. Kaikin puolin on ollut hyvää ja huonoa säätä.

Tämä on ollut meidän molempien idea. Viljelyn aloittamista olemme suunnitelleet pitkään ja tänä kesänä löysimme vihdoin rohkeuden aloittaa. Alusta asti on ollut selvää, että haluamme kokeilla jotain muuta kuin perinteistä maanviljelystä. Heti keväällä solmimme sopimuksen Qmedi Europe Oy:n kanssa yrttiviljelystä ja luonnonkasvien keruusta Acomax hiusnesteen valmistusta varten. On oltu uuden ja jännittävän äärellä ja saatu tästä valtavasti uutta energiaa. Acomaxiin tarvittavien kasvien lisäksi kylvimme penkkeihin tänä kesänä mm. perunaa, porkkanaa, sipulia, lanttua, palsternakkaa, salaattia, erilaisia yrttejä ja syötäviä kukkia. Kasvimaalla on vihreää ja raikasta. Hallissamme leijailee huumaava kuivattujen yrttien tuoksu. On hienoa ja innostavaa opetella erikoiskasviviljelyä, kokeilla uusia lajikkeita ja suunnitella tulevaa.

Kylmyydestä ja märkyydestä huolimatta kasvimaalla on ollut koko kesän lämmin tunnelma. Ihanat nuoret ovat olleet apunamme ja yhdessä on tehty monenlaisia tilan töitä. Hymy on säilynyt huulilla, vaikka jalat on ollut nilkkoja myöten märässä mullassa. Ja se tässä onkin kaikkein tärkeintä. Tehdä hommia nauttien elämästä, hyvällä fiiliksellä ja suurella sydämellä.

- Krista

#maatila #viljely #sää

Suositellut Artikkelit
Arkisto
Seuraa
  • Grey Facebook Icon
bottom of page